Rodzaje cukru
Dawniej, gdy mieliśmy ochotę na słodką herbatę, po prostu wsypywaliśmy do niej dwie łyżeczki cukru, mieszaliśmy i podawaliśmy napar z paczką ciasteczek. Dziś już nie mamy pojęcia, jaki cukier powinniśmy wsypywać do gorących napojów, bo gdy zachodzimy na dział ze słodkościami w pobliskim supermarkecie, zauważamy w nim tysiące odmian tego słodkiego proszku. Do wyboru mamy cukier tradycyjny, słodziki, http://ksylitolcukier.pl cukier brzozowy, stewię, miód oraz erytrytol, czyli rzeczy, których nazwa nic nam nie mówi. Odkryjmy więc, co się kryje pod tymi dziwnymi terminami.
Na pierwszy rzut pójdzie produkt znany nam wszystkim bardzo dobrze, czyli cukier zwykły, jaki zwykle kupujemy w większych, kilogramowych opakowaniach. Oczywiście ma on świetny smak, do którego zdążyliśmy się już przyzwyczaić, jednak on także jest jedną z przyczyn nadwagi, podnosi ciśnienie krwi, nie sprzyja cukrzykom i bywa bardzo kaloryczny oraz... zamulający. Jeśli chcemy go więc odstawić, a nie zamierzamy rezygnować ze słodkiego, zdecydujmy się na cukier brzozowy. Jego smak przypomni nam smak zwykłego cukru, dlatego bez problemu się na niego przerzucimy i zaczniemy dbać o swoje zdrowie.

Możemy także skosztować, jak smakuje stevia czy zobaczyć, jakie właściwości ma erytrytol. Uważajmy jedynie na słodziki syntetyczne, kosztujące zwykle najmniej, które mają mnóstwo dodatków chemicznych, jakie na pewno dobrze na nas nie wpłyną. Nie stwierdzono jeszcze, co one wywołują, jednak lekarze zalecają na nie uważać i stosować je tylko sporadycznie.